Dutch Guppy

Click here to edit subtitle

kweek


De gup, al zeer lang de meest geliefde vis van de aquariaan. Beginnende aquarianen hebben de neiging deze vis te kiezen vanwege zijn mooie en gekleurde vinnen, terwijl gevorderde aquarianen ze kiezen vanwege hun grote kweek potentieel.

Guppen geven de kweker een kans een lijn te kweken die blijvend kan zijn. Door selectief te kweken kan een hobbyist zijn eigen lijn guppen kweken met eigen kleuren, patronen en vormen. Felle rode, gele, blauwe en groene vissen zijn slechts het begin. Daarnaast hebben guppen ook "iets" dat andere vissen niet hebben. Guppen hebben zich ge-evolueert in kleur om vrouwtjes aan te trekken. In het wild zorgen deze kleuren er juist ook voor dat roofdieren ze makkelijk kunnen zien. Hierdoor wordt de kans om in het wild zulke mooie lijnen te vinden, gereduceerd. De gup zijn natuurlijke schoonheid kan in aquaria worden bereikt door selectief te kweken. De gup heeft daar meer dan voldoende mogelijkheden toe.

Voordelen van de gup

Vergeleken met andere cichliden groeien guppen zeer snel en zijn op zeer jonge leeftijd al vruchtbaar. Dit heeft alles te maken met hun korte levensduur. Omdat guppen zo vroeg vruchtbaar zijn kost het "slechts" enkele jaren om een eigen lijn te hebben gekweekt. Een eigen lijn houdt in een unieke soort gup die nergens anders op de wereld voorkomt. Dit lijkt wellicht lang maar het is een zeer korte tijd waarin je de karakteristieke eigenschappen van een vis aanpast. Als je na 2 jaar goed hebt geselecteerd op kleuren en vorm en daar goed doordacht mee bezig bent geweest dan is het zelfs mogelijk dat je een gup gekweekt hebt die de jaren erna nog veel in dierenwinkels verkocht gaat worden zelfs als wij niet meer leven .

Beginnen moeilijk?

Het fijne aan het kweken van guppen zit hem in het makkelijke beginnen.
Er is namelijk niet veel nodig om guppen te kweken. Vergeleken met andere vissoorten zoals cichliden zijn grote aquaria niet nodig voor het kweken van guppen. Om over de aanschaf van de vissen maar niet te spreken. Vanaf een paar euro heb je al genoeg vis om zelf te gaan kweken.

Weet wat je wilt bereiken!

Om te beginnen moet je eerst weten wat jij wilt. Het selecteren van een gup met een klein beetje rood kan leiden tot een compleet rode lijn van guppen. Dit kan echter wel jaren duren. Als je een doel voor ogen hebt voordat je de guppen aanschaft dan wordt het kweken een stuk makkelijker. Je kunt dan gerichter selecteren en gerichter je guppen aanschaffen. Weet wat je wilt bereiken.

Aquarium inrichting

Een serieuze kweker heeft meer dan 1 aquarium nodig (Die hoeven niet perse glazen bakken te zijn. Plastic kweekbakken zijn over het algemeen goedkoper en lichter in gebruik).

De ideale opstelling bestaat uit drie 80 liter aquaria en een 200 liter aquarium. Je kunt kleinere aquaria of tussen-schotjes gebruiken naar wens als je dat zelf wilt. Maar je zult 4 bakken moeten hebben.

Je hebt nodig:

(1) Kweekbak van ongeveer 40 liter maar een tank van 80 liter met een scheidingswand is beter.
(2) Een vrouwenbak van 40 liter is genoeg maar hoe groter hoe beter.
(3) Een mannenbak van 40 liter is genoeg maar hoe groter hoe beter.
(4) Een jongenbak van 80 liter ook hier geldt hoe grote hoe beter. Hoe groter de tank hoe sneller de jongen geslachtsrijp zijn. Meer voeren en vaker (maar kleinere) water verversing bevorderen tevens de snelheid.

Week 1

Koop guppen! Als je het groot wilt aanpakken en je hebt er de ruimte voor genomen dan is het verstandig om een paar goed uitziende mannen te kopen en daar 4 a 5 vrouwtjes per man erbij te kopen. Gaan eens rondkijken voordat je guppen koopt. Als je eenmaal een indicatie hebt van wat er verkocht wordt, maak dan een keuze wat je precies wilt kweken. Stel een doel op voor je kweek. Of koop alleen de guppen die binnen het doel valt die jij wilt halen. Kijk naar de eigenschappen die jij graag in je kweek wilt terug zien zoals kleur, patroon grootte en vinvormen.

Lichaam lengte

Wilde en voer guppen zijn over het algemeen klein. Als je kleine vissen wilt kweken kun je het beste hiermee beginnen met kweken. Commerciƫle kwekers hebben guppen die zeer ver gevorderd zijn. Als je dus guppen zoekt met grote lichamen dan kun je het beste bij een goede kweker kijken. Je eigen kweek beginnen met een half doorgekweekt gup kan ervoor zorgen dat je op korte termijn al een zeer goede guppen lijn tot je beschikking hebt.

Kleur

Als je eenmaal guppen gevonden hebt die de juiste afmeting hebben dan ga je kijken naar kleur. Dit is waarschijnlijk het meest leuke onderdeel van het selecteren. Je mag dan namelijk de bouwstenen voor je lijn uitzoeken. Hoe gaan jouw guppen er later uitzien?

Staartvormen

Als je eenmaal je kleuren hebt uitgekozen denk dan na over de staart. Er zijn veel verschillende vormen, dus denk er over na en ga er gewoon voor! Het beste resultaat dat je kunt verkrijgen met staarten kun je het beste kopen.

Week 2

Als je eenmaal je kweekvissen hebt gekozen en ze in de bakken hebt geplaatst dan ga je kijken welke vrouwen er zwanger zijn en zullen gaan werpen. Noteer de datum dat de jongen geboren zijn. Zwangerschap van een gup duurt ongeveer 4 weken. Houd je vrouwen goed in de gaten zodat je altijd weet wie wanneer moet gaan bevallen. Als je weet wanneer een vrouwtje gaat bevallen dan kun je haar voor het bevallen in een aparte bak stoppen waardoor de kans kleiner wordt dat de jongen worden opgegeten. Het bijhouden van een notities op een kladboek of schrift is altijd een voordeel. Let wel op dat wanneer een vrouwtje bevrucht is zijn meerdere malen achter elkaar bevrucht kan raken door het zelfde sperma van hetzelfde mannetje. 1 maal bevrucht kunnen vrouwtjes tot 3 a 4 keer zwanger raken zonder dat er een mannetje aan te pas meer komt. Na een paar weken na geboorte kunnen de jongen vissen worden overgeplaatst naar de geschieden bakken voor volwassenen.

Het voeden van de jongen is een belangrijke en serieuze aangelegenheid. Hoe beter het voedsel hoe sneller de jongen groeien en hoe mooier hun kleuren worden. Dit laatste is belangrijk. Als je namelijk sneller ziet welke vissen mooi zijn en welke niet dan kun je sneller beslissen welke vissen je wilt houden en welke niet. Als je dit weet kun je ook sneller de overtollige vissen verkopen.

Het is aan te bevelen om voedsel met veel eiwitten te gebruiken en bij voorkeur zoveel mogelijk levend voedsel. Microwormen, watervlooien en artemia zijn erg goed voor jongen vissen.

Als de jongen zich ontwikkelen probeer dan dagelijks alle mannetjes er meteen uit te halen. Dit heeft 2 redenen:

1) Dit geeft controle over de hoeveelheid jongen die je zult krijgen.
2) Het versnelt de groei want vrouwen schijnen sneller vruchtbaar te worden als er geen mannen in de buurt zijn.

Als de mannen groeien zult je eigenschappen tegenkomen die je niet had zien aankomen. Wees niet lactose intolerant om je doel van de eind gup die je in gedachte had aan te passen als je iets moois/bijzonders ziet. Wacht met het gebruik van mannen bij het kweken tot ze minimaal 1 cm van lengte zijn. Je wilt er zeker van zijn dat je de beste man gebruikt van alle jongen. Neem daarom de tijd om de mannen eerst lekker te laten groeien. Wanneer je nieuwe mannen in de kweekbak plaatst is het verstandig ook nieuwe vrouwen in de bak te plaatsen. Na verloop van tijd is het ook wijs om weer nieuwe (niet zelf gekweekte) vrouwen in je bak te plaatsen. Op deze manier voorkom je inteelt. Neem als richtlijn elke 4 generaties nieuwe vrouwen van buitenaf.

Na elke paar generaties moet je een aantal spannende ontwikkelingen tegen komen en na een paar jaar heb je je eigen mooie lijn gekweekt.
Nakweek te koop? Of op zoek naar guppen? Bied ze aan of zoek ze op ons forum!