Dutch Guppy

Click here to edit subtitle

Voeding

Welk voedsel geef je volwassen guppen?

 

 

Omdat guppen net als alle andere wezens gevarieerde voeding nodig hebben, neem ik meestal voeding van 2 verschillende merken en wissel dit af.

Ook geef ik 1 keer in de week diepgevroren tubiflex en eens per maand levend voedsel (watervlooien, tubiflex, muggenlarven)

Verder is het belangrijk de guppen zo vaak mogelijk te voeren (3-8 keer per dag) waar 3 minimaal is en 8 optimaal. Hiervoor kan je eventueel een voederautomaatje halen, deze zijn niet zo gek prijzig en zorgen dat je guppen ook als je van huis bent van voldoende voer voorzien zijn. Geef niet te veel ineens, zo veel dat ze het op eten in 3-4 minuten; voedsel wat niet opgegeten wordt gaat rotten en verzuurd je water!

 

 

Voeren baby guppen

De eerste periode is ook voor guppen le moment supreme, de energie (voeding) die je er nu insteekt hebben de gupjes hard nodig voor de ontwikkeling van de groei van het lichaam en de ontwikkeling van de spieren en de botstructuur.

Om grote en goed uitgegroeide guppen te verkrijgen, met lichamen die stevig genoeg zijn om de goed ontwikkelde vinnen te ondersteunen, moeten we de jonge guppen een maximum aan nutritieve ondersteuning geven gedurende de  korte tijd die ligt tussen de geboorte en de seksuele rijpheid. (~ 30 dagen) Naarmate het einde van die eerste maand nadert, gaat een deel van die energie naar de seksuele ontwikkeling. Na ongeveer zes weken gaat er nog meer energie naar de ontwikkeling van de seksuele organen.

Na zes weken beginnen ook de vinnen verder uit te groeien. Eerst de staart en ongeveer een maand later de rugvin. Hoewel de gup nog zal blijven groeien tot aan zijn dood, zal de groei van het lichaam steeds langzamer gaan verlopen.

 

 

 

Wat voor voeding geef je deze jongen guppen?

 

 

Dag 1 & 2

De eerste 2 dagen geef ik de guppen ‘levend water’ (zie tab levend water).  Je kan ze ook niet voeren de eerste 2 dagen maar dit gaat ten koste van de groei zoals hierboven beschreven is.

 

Dag 2 – 25

Deze periode geef je de guppen tot poeder vermalen visvoer of je kiest voor levend voedsel dan kan je Artemia nemen. (zie hoofdstuk voeding kweken) Zorg dat je het voedsel zo fijn mogelijk maalt en geef niet te veel in 1 keer!  Hoe vaker hoe beter maar niet te veel in eens, de kans is groot dat het gaat rotten in het water wat je water verzuurt. Kleine guppen hebben namelijk ook maar een kort darmstelsel waardoor ze niet te veel in eens op kunnen nemen.

 

Dag 25 en later

Nu kan je gewoon voedsel gaan geven aan de gupjes zoals je ook bij de volwassen vissen doet.


Low budget Guppy's houden


De volgende manier stelt het mogelijk om met enkel de stroom en waterkosten een populatie guppen te onderhouden.


Men heeft enkel een aquarium een pomp en eventueel (niet noodzakelijk op half zonnige plek) Je moet zorgen dat je voldoende licht hebt voor een goede groei van je planten. Ook zorg je dat je een gezonde groeiende populatie slakken hebt. Deze doen zich te goed aan de planten die hierdoor automatisch gesnoeid zullen worden.


Om je guppen te voeden neem je een aantal slakjes en maalt deze fijn en voert ze aan de guppen. Deze natuurlijke voeding bevat alle stoffen die je guppen nodig hebben. Je hoeft hier geen enkele voeding aan toe te voegen.


Je creeërt op deze manier een natuurlijke balans (Kringloop) in je bak. 

Watervlooien kweken


Watervlooien worden het meest gekweekt voor het aquarium. Daar dienen zij als gezond levend voer voor de aquariumvissen. Maar ook in vijvers worden ze ingezet als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen algen en dan vooral zweefalgen (Groenwater). Of net als in het aquarium als voer voor de vissen.

Huisvesting van watervlooien

Wat heb je nodig om watervlooien te kweken? 

Een aquarium wat ge- ent is met Groenwater en gekoloniseerd is door Phytoplankton (Zie tab hieronder voor meer info)

 Zet daarna een portie watervlooien uit en de rest gaat vanzelf.

Groenwater

Groenwater wordt gebruikt om baby Gupjes mee te voeren en om Watervlooien mee te kweken, ook Artemia kan je hiermee voeden.
Hoe kweek je supersnel Groenwater in 9 eenvoudige stappen:
Stap 1

Pluk wat dun groen blad.

Stap 2

Was het blad goed schoon onder de lauwe kraan

Stap 3


Stop het blad in een blender.

Stap 4


Maal het blad fijn in de blender met een flinke scheut water.

Stap 5

Giet het mengsel in een transparant plastic flesje.

Stap 6


Laat het flesje 2 dagen overdag voor de zon en snachts onder een lamp o.i.d. staan zodat het Phytoplankton kan gaan bloeien.

Stap 7

Vul een kom of doorzichtige vaas o.i.d. met een liter water (of meer als je meer tegelijk wilt maken).
Stap 8

Giet hier 0,25 liter van het mengsel met daarin de Phytoplankton kiemen in.

Stap 9 


Laat het broedsel een week in het zonlicht koloniseren (bijlichten versneld het groeiproces).

Je krijgt na een week groen water, als je het water langer laat staan dan wordt de hoeveelheid Phytoplankton meer.


Je kan dit groene water ook gebruiken om een volgende kom of vaas te 'enten'.

Herhaal dan het proces vanaf stap 7.

Levend voer of eitjes te koop? bied het aan op ons forum!